„Binele-i bun atunci când e bine făcut.” (Horja Robert Emanuel)

Îmi place să creez, să am idei, să inventez, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu ceea ce creez și să pun punctul pe „i” prin idee, invenție și inovație. Aici cred că se găsește succesul binecuvântării mele profesionale și personale.

Blog

Contact

Știri
Ziua Programatorului - 2023

Știai că astăzi, 13 septembrie, 2023, ziua cu numărul 256 a anului, este Ziua Programatorului la nivel mondial? Era culmea ca tocmai programatorul să n-aibă programată o zi de sărbătoare…

„Vinovații” pentru recunoașterea acestei zile speciale pentru programatori sunt rușii Michael Cherviakov și Valentin Balt. Cei doi au inițiat acest proiect în Rusia, la începutul anului 2002.

În 2009, guvernul Rusiei a recunoscut oficial pentru prima dată Ziua Programatorului și ulterior a fost adoptată la nivel global. N-are rost să intru în detalii, dar cei mai buni programatori din lume sunt ruși sau din spațiul sovietic (adică tot „ruși”).


Ce reprezintă numărul 256?

Numărul 256 este reprezentat prin 2 la puterea a 8-a (28). De ce este importantă reprezentarea? Pentru că lumea calculatoarelor este împărțită în biți și anume, în cifrele 0 și 1.

Reprezentări:

  • 20, adică 1 bit: o singură valoare, 0 sau 1;
  • 21 sau 2 biți: cifrele 0 și 1;
  • 22 sau 4 biți: cifrele de la 0 la 3;
  • 23 sau 8 biți: cifrele de la 0 la 7;
  • 24 sau 16 biți: numerele de la 0 la 15;
  • 25 sau 32 biți: numerele de la 0 la 31;
  • 26 sau 64 biți: numerele de la 0 la 63;
  • 27 sau 128 biți: numerele de la 0 la 127;
  • 28 sau 256 biți: numerele de la 0 la 255.

Dacă ai făcut liceul la Mate-Info sau o facultate cu profil tehnic, sigur ai auzit de reprezentarea binară… Ei bine, n-am zis degeaba că rușii sunt cei mai buni programatori. Dacă transformi numărul zecimal 256 în sistem binar, rezultatul va fi 100.000.000, adică 100 de milioane… Tare, nu?


Cu ce se ocupă un programator?

Sunt programator și din punct de vedere al studiilor, și din punct de vedere profesional… Am terminat liceul de Matematică-Informatică și o facultate de Automatică și Informatică Aplicată, iar în prezent mă ocup cu dezvoltarea de aplicații pe Android și crearea de site-uri web (plus consultanță, servicii SEO și creare de conținut pe Social Media).

Programatorul nu este un omuleț special care stă toată ziua în casă și sparge conturi de Facebook sau adrese de e-mail… Ăia nu-s programtori, ci niște simpli puștani.

Un programator, pe lângă faptul că știe să comunice în limbajul calculatorului (cu ajutorul unui limbaj de programare), este în stare să gândească logic și aducă ideile clientului la realitate (sau la realitate virtuală).

Știai că inventatorul ciberneticii a fost românul Ștefan Odobleja și lucrarea de căpătâi poartă numele de „Psihologia consonantistă”? Îți recomand articolul „Minutul de cultură: psihologia consonantistă sau cibernetica”.

Un programator complet e bun și la psihologie, și la filosofie, și la utilizarea limbajelor de programare.

E fain să fii programator pentru că nu te plictisești… În fine, apar multe bătăi de cap, mai ales la faza de implementare când faci ceva pentru prima dată și nici măcar domnul Google nu te-ajută.

Dacă n-ai acces la colegi mai buni decât tine, te costă câteva zile până storci o idee prin care să poți avansa… Așa se naște acel „feature” sau caracteristică nouă într-o aplicație. E un mit faptul că un programator găsește orice pe Google… Într-adevăr, găsești materialele, dar trebuie să construiești cu ele. La fel cum o pizza nu se face de la sine dacă pui la o parte ingredientele, nici codul găsit pe Google (Stack Overflow sau ChatGPT) nu se va plia singur după nevoile tale dacă nu știi cum și ce să modifici…

De obicei, programatorul copiază foarte mult cod de la alții, dar sunt cazuri destul de dese în care trebuie să inventeze efectiv mersul pe jos, să pună coada la prună sau să descopere apa caldă…

Partea bună la un programator este aceea că poate să implementeze cu succes mai multe soluții, nu există doar o soluție câștigătoare.

Eu zic că merită o zi a programatorului doar pentru efortul depus, plus că rolul principal al său este acela de a rezolva problemele, precum calitatea principală a unui consultant


Ziua Programatorului merită celebrată?

Merită, dar cu măsură și cu multă muncă… Unii programatori nu știu că există o zi la nivel mondial în care se celebrează ziua programatorului. Programatorii au alte chestii de făcut, nu le „arde” (totdeauna) de celebrat…

Vrei și tu să devii programator? Îți scriu să nu te obosești cu întrebarea „Ce limbaj de programare merită să învăț?”. Învață unul (oricare), caută să practici ceea ce ai învățat (cu mici proiecte), aplică la un internship, fii cuminte și învață continuu, apoi ești pr0gr4m4t0r cu acte-n regulă…

Cunoști vreun programator? Ar fi bine să-i spui un „La mulți ani, omule!”.


P.S. Dacă ai nevoie de un programator pentru proiectele tale, fie pentru dezvoltarea unei aplicații de Android, fie pentru crearea unui site web, te rog să-mi scrii pe WhatsApp la numărul de telefon +40 748 779 701. Mulțumesc!

Distribuie:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Impresii
Vezi toate comentariile
Olivian Breda

Bună, vezi că ai scris în articol 1 md. și ai spus că e 1 ml.