Știrile bune ar trebui răspândite mai mult și mai des decât știrile rele (sau negative), corect? Până la urmă, orice știre este prin definiție o informație succintă a unui eveniment, iar cei din mass-media spun că este datoria lor să o răspândească.
În fine, nu sunt de-acord cu știrile negative, mai ales că sunt foarte ușor de găsit (le vezi pe toate „gardurile”, pardon, site-urile). Hai să trecem un pic la câteva noutăți și apoi să ne continuăm treaba.
Google Chrome te lasă să-ți creezi un grup cu taburi
De departe, cel mai bun browser pentru un IT-ist este, a fost și probabil va mai fi mult timp de acum înainte, Google Chrome.
În urmă cu câteva zile, cei de la Google au venit cu niște îmbunătățiri, iar cea mai interesantă mi se pare aceea prin care poți crea grupuri de taburi. Cum?
Dacă ai 3 taburi deschise, apeși click dreapta pe unul dintre ele, alegi opțiunea „Add tab to a new group”, scrii numele grupului, poți să-ți alegi culoarea (ai 8 variante, plus acel gri implicit) și poți să bifezi opțiunea de a salva grupul.
Ulterior, poți merge și la celelalte 2 taburi și să le adaugi la noul grup creat. Partea mai puțin plăcută este că odată ce închizi browserul, grupul se „duce” în abis.
Deci, dacă deschizi din nou browserul, nu-ți va mai apărea grupul de taburi creat. Chiar dacă ai bifat opțiunea de a salva grupul? Da, chiar dacă…
Și încă o chestie mai puțin neplăcută este aceea că dacă închizi taburile grupului, după ce închizi ultimul tab, se șterge (sau dispare?!) și grupul.
N-aș vrea să scriu că funcția este inutilă, cu toate că poate fi doar un „pistol cu apă fără apă” sau „Pepsi” (preferi Coca-Cola?).
Presupun că toată chestia asta cu gruparea are un rol mai bun pentru organizare. Ca să eviți înlănțuirea taburilor, poți crea un grup cu taburi și apoi să apeși pe numele grupului, iar toate taburile vor dispărea (nu și grupul). Când apeși din nou pe numele grupului, apar taburile.
Așadar, la faza asta de aerisire a browserului este o funcție binevenită. Acum îmi dau seama că există două stări ale grupului: deschis (dacă închizi ultimul tab din grup, se șterge și grupul), închis (nu se văd taburile din grup, deci le lași pentru „mai târziu”).
Threads apare și pe Facebook
Apropo de noua platformă de Social Media, Threads, cum ți se pare?
Threads este mai mult pentru scris, un fel de Twitter (a.k.a. X), dar mi se pare că scoate la iveală tot ce-i mai rău din unii oameni. Atâtea abjecții ordinare n-am mai citit de mult pe o platformă de Social Media.
În era Yahoo Messenger, limita bunului-simț nu exista. Se pare că istoria se repetă cu Threads. Din prisosul inimii apar și abjecțiile (dejecțiile), nu-i așa?
Cred că ar trebui să se numească Threats, nu Threads, pentru că gândurile expuse pe platformă sunt la nivelul mării…
Pe Instagram apărea de ceva vreme un chenar cu niște recomandări de postări pe Threads, iar de astăzi (2 martie, 2024), observ că există și pe Facebook. La urma urmei, Threads, Instagram și Facebook sunt surori.
Înțeleg mutarea asta. E un fel de SEO și are rolul de a trimite oamenii pe Threads. Se știe deja că omul caută „senzaționalul” și cade ușor în „capcana cancanului”, deci Threads este doar ispita potrivită.
În fine, nu există o ispită potrivită. Ispita n-are cum să fie potrivită vreodată. Nu se mulțumește nimeni să fie bine înșelat. A fi înșelat e rău orice-ar fi și oricum s-ar întâmpla…
Apple renunță la planul de a construi o mașină electrică
Teoretic și pe hârtie, cei de la Apple ar fi trebuit să-și lanseze prima mașinuță în 2025. Chiar dacă ar mai fi avut un an la dispoziție, au decis să renunțe. De ce? Bună întrebare.
Apple a băgat cu nemiluita peste 10 miliarde de dolari timp de 10 ani în acest proiect. Pare mult, dar la ce bani „învârt” cei de la Apple pare doar acea bucată de măr lipsă din logo.
Care-i scuza oficială al acestui posibil eșec? Faptul că se vor concentra mai mult pe tehnologia AI, mai ales că sunt un pic cam în urmă…
Alte scuză, mai neoficială, este nevoia unei fabrici și prețul un pic piperat al mașinii. Cică o mașină ar fi fost vândută cu peste 100.000 de dolari.
Din ce se știe, doar 2 companii au profit la fiecare mașină electrică vândută, și anume Tesla și BYD (China).
Era clar că noua mașină a celor de la Apple venea cu tot felul de îmbunătățiri și „rupea” topul, dar momentan, Tesla face legea în „jungla mașinilor electrice”.
Îți las un clip de prezentare cu ce a fost și ce ar fi putut să fie mașina celor de la Apple.
MWC 2024 (Mobile World Congress)
Ce se întâmplă de obicei la MWC? Se adună cele mai importante (sau printre cele mai importante) companii de tehnologie din lume și își prezintă cele mai noi și interesante produse.
Uneori, la MWC se lansează anumite produse, iar alteori doar se prezintă produsele recent lansate.
Pot să scriu că MWC (Mobile World Congress) este cel mai mare târg (sună un pic aiurea, dar până la urmă e un fel de expoziție) din Europa.
Ce a fost interesant anul acesta?
Cei de la Samsung au expus inelul Samsung Galaxy Ring. Inelul a fost pus într-o vitrină, nu a fost la îndemâna vizitatorilor pentru testare, dar mulți oameni pasionați de tehnologie s-au mulțumit să-l vadă.
Samsung Galaxy Ring va fi disponibil în 3 culori, și anume: auriu, argintiu și un negru ceramic. Tare, nu? Poți să-l folosești pe post de verighetă…
Cei de la OPPO au venit și ei cu noul concept de ochelari OPPO Air Glass 3, bazați pe AI. Sunt interesanți pentru că au un design normal, simplu, deci nu sunt ca Apple Vision Pro și Meta Quest. În fine, ultimele două sunt deja de pe altă „planetă”, dar ochelarii OPPO Air Glass 3 pot fi foarte utili în viața de zi cu zi. Am scris „pot fi”.
Îți las aici un clip scurt despre OPPO Air Glass 3:
Hai să trecem și la câteva telefoane, dacă tot este un târg mondial pentru telefoane…
Îmi place telefonul Honor Magic6 Pro. De ce? Are un design superb (mai ales pe spate), vine la pachet cu procesorul Snapdragon 8 Gen 3 și una din cele 3 camere are 180 MP. Ce zici? Îți las un clip de prezentare aici:
Ce alegi dintre Honor Magic6 Pro și Xiaomi 14 Ultra? Dacă aș avea onoarea să aleg, aș alege Honor Magic6 Pro, dar dacă nu pot alege, atunci sunt mulțumit și cu Xiaomi 14 Ultra.
Nu vreau să zic prea multe despre Xiaomi, mai bine vezi clipul următor:
Să mai scriu ceva despre un alt tip de telefon? Cei de la Motorola au creat un concept de telefon care se îndoaie (flexibil). E drept că este doar un concept și nu va fi un telefon sofisticat, dar este interesant modul în care a fost gândit. Vezi în clipul următor cum arată:
Apropo de telefoane… Dacă ai un telefon cu sistemul de operare Android și vrei o aplicație de Android personalizată fie pentru tine, fie pentru firma la care lucrezi sau pentru propria ta companie, poți să mă contactezi pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794 și pot încerca să-ți creez aplicația dorită (pentru Android).
S-auzim numai de bine!
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794