fbpx

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.” (Horja Robert Emanuel)

Îmi place să creez, să am idei, să inventez, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu ceea ce creez și să pun punctul pe „i” prin idee, invenție și inovație. Aici cred că se găsește succesul binecuvântării mele profesionale și personale.

Blog

Contact

Știri
Noutăți din lumea digitală #5

Luna septembrie (2024) a fost una cu foarte multe noutăți în lumea digitală. Cele mai importante (sau așteptate) evenimente au fost IFA Berlin și lansarea noului Apple.

Pot să zic că am fost surprins de apariția telefonului Huawei Mate XT (telefonul „tri-foldable”), dar și a telefonului Honor Magic V3 (o minunăție!).

Să amintesc ceva de ochelarii Orion de la Facebook? Hai să fac un cuprins pentru că vreau să trec în revistă și anumite știri interesante…


Cuprins


IFA Berlin 2024

Pentru ce este cunoscut Berlinul? În primul rând pentru arhitectura clădirilor, dar mai multe decât atât, există acolo un eveniment anual ce are loc la început de septembrie, eveniment în cadrul căruia se prezintă publicului ultimele noutăți în materie de tehnologie.

Anul acesta, evenimentul a avut loc în perioada 6 – 10 septembrie. Merită amintit că acest concept a apărut prima dată în anul 1924, iar anul acesta s-a sărbătorit centenarul.

De la ce vine IFA? De la „Internationale Funkausstellung Berlin”. Dacă ai nevoie de cursuri online de limba germană, îți recomand Centrul de Limbă Germană FOKUS. Baftă!

La IFA se găsesc cele mai importante expoziții de tehnologie din Europa. Desigur, la nivel european mai există și Mobile World Congress (MWC), care se ține anual la început de primăvară în Barcelona.

Mă voi rezuma doar la câteva chestii care mi s-au părut mai interesante.


Mașina zburătoare Alef

Lăsând la o parte faptul că standul celor de la Alef a fost un stand de prezentare ca la facultate (ușor neprofesionist sau fără nicio tragere de inimă), au totuși o viziune promițătoare.

Îmi place îndrăzneala proiectului și mai ales că este o mașină care se vrea a fi mai sigură decât un avion și mai sigură decât o mașină normală.

Merită precizat că prototipul a obținut aprobare de a se ridica de la sol în țări precum SUA, UK, Japonia, dar este la stadiul de dezvoltare.

Cât ar costa o astfel de mașină zburătoare, cu 8 motoare, parașute incluse (deși poate ateriza fără parașute) și design minimalist? 300 de mii de „bețișoare”. Mult? Sigur nu e puțin…

Îmi place și numele Alef, care vine de la prima literă a alfabetului ebraic, fenician, aramaic, arab și persan. Ce urmează după „a”? Bravo!

Îți las o imagine cu prototipul mașinii (evident, probabil vor fi mai multe schimbări până la lansare, lansare care e posibil să nu aibă loc niciodată din cauza legislației care nu există în acest moment pentru mașini zburătoare):

Mașina zburătoare Alef
Sursă imagine: alef.aero

Trotineta Maserati

Ce știi despre Maserati în afară că este un brand de lux când vine vorba de autoturisme?

Dacă ești român și îți place să sărbătorezi ziua națională iarna (1 decembrie) și nu vara (23 august) sau primăvara (10 mai), atunci trebuie să știi că Maserati a fost înființată în anul 1914, într-o zi de 1 decembrie.

Maserati, în colaborare cu LEXGO, a prezentat două trotinete electrice pe nume Armonia și Lampo.

Armonia are o viteză maximă de 25 km/h și o baterie ce te duce 60 km, iar Lampo se poate „încorda” până la 60 km/h. Tare, nu?


Procesorul Lunar Lake de la Intel

Deși a pierdut lupta cu AMD pentru PlayStation 6, Intel nu are timp de depresie…

Știai că un remediu al depresiei este o minte ocupată? Bineînțeles, o minte ocupată cu un scop anume. Omul are nevoie de un scop, iar pentru a avea și putere de a înfăptui acel scop, are nevoie de speranță. Dacă la baza scopului și speranței este Dumnezeu, atunci orice lucru este cu putință…

Așadar, Intel a scos pe piață procesorul Lunar Lake.

La un test pe un laptop Lenovo (Yoga Slim 7i Aura Edition), cu procesorul Lunar Lake, autonomia bateriei a fost de 24 de ore (redare video continuă). În testul respectiv, oponentul a fost un MacBook M3 de la Apple.

Un minus sau o chestie care s-ar putea să nu fie privită cu ochi buni este renunțarea la Hyper-Threading pentru nucleele P-Core.

Lunar Lake are 8 nuclee și 8 fire de execuție. 4 nuclee sunt Lion Cove (P-Core) și 4 sunt Skymont (E-Core).

Nucleele P-Core au acces la 12 MB (maxim) din L3 cache, iar cele din E-Core nu are L3 cache.

Pentru mai multe informații despre procesoarele Lunar Lake, îți recomand articolul celor de la ipon.ro. Spor la citit!


Evenimentul Apple

Cei de la Apple și-au lansat noile produse într-un stil elvețian, adică „ceas” (nu „brici”).

Nu m-au fascinat niciodată produsele Apple, dar mi-a plăcut întotdeauna impactul pe care-l au la nivel de marketing.

Am fost curios să văd câți oameni urmăresc evenimentul live, astfel că am notat următoarele:

  • 2,3 milioane la ora 20:20 (GMT +03:00) – prezentare ceasuri
  • 2.7 milioane la ora 21:12 (GMT +03:00) – înainte de a prezenta noua gamă de Apple 16
  • 2.3 milioane la ora 21:39 (GMT +03:00) – fix când s-a încheiat evenimentul

Mi-a plăcut faptul că totul a fost organizat, dar nu m-a impresionat niciun produs.

Să-ți las câteva imagini?


Honor Magic V3

Știi cumva care este cel mai bun telefon pliabil din lume la ora actuală? Dacă zici Honor Magic V3, înseamnă că știi ce zici…

Honor Magic V3 a făcut senzație zilele trecute, deși a fost lansat în 12 iulie, anul curent, dar în China, nu în Occident (SUA, Europa și prietenii).

Ei bine, ce atrage atenția ca fiind senzațional este grosimea telefonului. Ce grosime are deschis? Aproximativ 4,4 mm. Tare, nu?

Mie îmi place și aspectul, mai ales forma octogonală a camerei de pe spate. Per ansamblu, mi se pare un telefon plăcut sau mai bine zis (scris) tentant încă de la prima vedere.

Ca specificații, vine cu procesorul vedetă, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (în octombrie apare Gen 4), Android 14 sau MagicOS (sistem de operare pentru telefoanele Honor), are o grămadă de camere (3 pe spate, 2 pe față) și se poate încărca Wireless la 50 W (66 W la ștecăr).

Cred că Honor Magic V3 va termina anul în top 5 cele mai bune telefoane ale anului 2024. Fie vorba între noi, nu-l întrece nimeni la categoria lui…

Mi-a plăcut și faza cu testarea telefonului în mașina de spălat. Cei de la Honor au un clip pe YouTube (HONOR Malaysia) în care introduc telefonul în cuva mașinii de spălat, iar după 17:57 minute, mașina se oprește, se scoate telefonul și funcționează ca nou (probabil și cu un pic de parfum, plus o prospețime revigorantă ca roua dimineții).

Îți las clipul de prezentare pentru Honor Magic V3:


Huawei Mate XT Ultimate Design

Dacă tocmai ce ți-am prezentat („pe șleau”) cel mai tare telefon pliabil, uite că se poate mai mult…

Telefonul Mate XT Ultimate Design de la Huawei, a cărui nume complet seamănă cu înșiruirea celor mai buni fotbaliști din lume („Hei, cum te cheamă?”, răspuns: „Messi Ronaldo Pele Hagi Zidane”), se pliază de două ori, deci are 3 ecrane când îl deschizi, nu două, așa cum suntem obișnuiți să vedem la telefoanele pliablile „normale”.

La urma urmei este ceva normal că cei de la Huawei, care sunt îngrădiți cu o grămadă de restricții, să se apuce de inovat.

Așadar, la prima desfacere, telefonul are 7.9″, iar la a doua are 10.2″. Practic, ai o tabletă în adevăratul sens al cuvântului (senzație, experiență).

Partea neplăcută este că șanțurile de la plieri sunt enorme… Cel puțin așa se văd în imagini.

Telefonul nu are specificații de top (sau de top 3), dar este de la sine înțeles și de ce, plus că este primul telefon din lume (comercial) care se pliază de 2 ori.

Spatele de la Honor Magic V3 este leit cu cel al lui Huawei XT Ultimate Design. Oare de ce? Să fie chiar aceleași piese? Mă așteptam la mai multă imaginație de la chinezi, mai ales de când am văzut telefonul Huawei Pura 70 Ultra, cu acel „P” pe spate.

Îți las un clip de senzație cu prezentarea telefonului Huawei XT Ultimate Design:

Hai să-ți mai las un clip interesant:


Facebook acuzat de spionaj

Nu cred că e o surpriză faptul că Facebook (și multe alte companii mari) colectează anumite date de pe telefonul utilizatorilor…

Numai că de data aceasta este un pic diferit. De ce? Pentru că Facebook „lucrează” prin intermediari.

Unul dintre partenerii Meta folosește tehnologia Active Listening prin care are acces la telefoanele utilizatorilor care au instalată aplicația Facebook. Tare, nu? Tare, dar nu pare ceva nou sub soare…

Are sens acum faptul că atunci când discuți cu cineva despre un produs anume, hop, apare și o reclamă cu produsul respectiv.

Compania care a creat tehnologia Active Listening este CMG (Cox Media Group), companie care este un fel de dinozaur în mass-media.

Să mai scriu că în aceeași oală se află și Google cu Amazon? Cu Facebook, Google și Amazon, ai meniul complet: felul 1, felul 2 și desert. Partea bună e că nu trebuie să aștepți după livrare…


Facebook Connect 2024

Mark Zuckerberg a făcut spectacol la evenimentul Meta Connect din 25 septembrie.

Ce noutăți a anunțat domnul Zuckerberg?

  • Ochelarii VR Meta Quest 3S: 128 GB la $299.99 și 256 GB la $399.99
  • Ochelarii VR Meta Quest 3: 512 GB la $499.99
  • Meta AI cu versiunea Llama 3.2 (are și opțiune vocală)
  • Ochelarii AI Orion (prototip)

Partea cu Meta AI care ajută la traducerea unui clip dintr-o limbă într-alta mi se parte foarte utilă. Evident, sunt adeptul învățatului limbilor străine, dar la nevoie, tehnologia asta mi se pare eficientă.

Ochelarii Orion au reprezentat cireașa de pe tort a evenimentului.

Îți las un clip al celor de la „The Verge” despre ochelarii Orion:


Antivirusul Kaspersky înlocuit peste noapte în SUA

Asta cred că-i prea de tot, dar nu mă miră când văd că personajele implicate sunt SUA și Rusia.

Ce s-a întâmplat?

Kaspersky (mândria Rusiei), a fost dezinstalat, deodată, de pe PC-urile utilizatorilor de pe teritoriul SUA. Partea și mai suspectă este că a fost instalat un alt antivirus, al unei companii de „casă” a americanilor, și anume UltraAV (de la Pango Group).

Pentru mine, în afară de Kaspersky, există doar Bitdefender.

Pare un pic prea forțată treaba asta cu sancționarea rușilor și „lopătarea” cu un antivirus de casă (un fel de ciocolată de casă), de 10 ori mai slab.

Mi se pare că guvernul american și-a arătat un pic colții prin care poate controla populația. Urât din partea guvernului american, nu că guvernul din România ar avea colți mai mici sau venin mai puțin dăunător…

Așadar, începând cu data de 29 septembrie, Kaspersky este interzis oficial pe toate dispozitivele oamenilor care se află pe teritoriul SUA.


„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”

✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794

Distribuie:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Impresii
Vezi toate comentariile