Cei de la Google au anunțat joi, 16 februarie (2024), prima previzualizare a versiunii Android 15 pentru dezvoltatori. Ce zici? Te bagi să o folosești sau ai răbdare până când va fi disponibilă varianta finală de Android 15?
Ca programator de Android (ce sunt), trebuie să fiu mereu la curent cu tot ce se-ntâmplă în lumea asta și pot să zic că e destul de interesant.
Dacă totul ar fi static și nu ar mai apărea schimbări (periodice), viața de IT-ist ar fi una de om trist. Oricum, mă bucur că pot oferi și alte servicii, nu doar de dezvoltare a aplicațiilor de Android. În fine…
Anul trecut, în octombrie, a apărut versiunea finală de Android 14. Îți recomand articolul „Android 14: 14 noutăți”.
Mi se pare profi să scoți versiuni mici, mai întâi valabile pentru dezvoltatori, iar după o serie de versiuni alfa și beta să scoți versiunea finală pentru toată lumea. La urma urmei, câți oameni creează aplicații de Android?
Publicul larg al celor care utilizează un telefon cu sistemul de operare Android vrea doar să folosească telefonul, nu să dezvolte aplicații, corect? E bine sau e rău? E normal.
Voi ramifica noutățile în 2 părți, și anume Securitate și Performanță. Să purcedem!
Securitate
Ce părere ai de Privacy Sandbox de pe Android? Va trece la versiunea 10, astfel că serviciile personalizate de publicitate vor fi și ele la un nou nivel… Fie vorba între noi, dacă s-ar scoate reclamele, ar fi lux. Și eu sunt om de marketing, dar prefer reclamele finuțe…
Faci sport? Chiar îți recomand să faci sport zilnic, mai ales dacă ai un loc de muncă la birou. Cei de la Google trag tare să aibă chestii utile și pe partea de monitorizare a activităților sportive, astfel că modulul Health Connect va include mai multe date și statistici interesante.
Folosești Linux sau ai folosit vreodată sistemul de operare Linux? Prefer Linux oricând și oriunde, numai să am terminalul ca „loc de joacă”. Ei bine, Android 15 va include niște API-uri responsabile cu partea de securitate. Asta înseamnă că vei putea pune parole la anumite fișiere și aplicații?
Performanță
E normal ca noua versiune să aibă „puteri” noi, corect? Îmi place partea de performanță dinamică pe care au anunțat-o pentru Android 15. Cei de la Apple au introdus „Dynamic Caching” odată cu apariția noilor cipuri M3 (vezi articolul „Apple Halloween?!”).
Partea de optimizare dinamică mi se pare interesantă. Adică e și logică… De ce să folosești aceeași cantitate de memorie când ai nevoie doar de o cantitate anume? E interesant cum au reușit să segmenteze partea asta strict pe procese.
Trebuie să știi că cei de la Google vor „forța” puțin nota (chiar și nota de plată) în ceea ce privește performanța, în sensul că sunt anumite chestii care vor fi valabile pentru telefoanele pliabile. Astfel, vor exista câteva opțiuni de „bun-simț” valabile doar pentru telefoanele pliabile.
O noutate interesantă este aceea că vei putea face capturi de ecran pe anumite zone (sau aplicații), deci nu trebuie să faci neapărat o captură de ecran a întregului ecran dacă nu se cere.
Sunt curios cât de mult se va îmbunătăți (sau se va schimba) librăria Jetpack Compose și cât de multe chestii vor apărea pentru Android Studio.
Lansare oficială
Când va fi lansată oficial noua versiune Android 15? Cel mai probabil la toamnă, așa cum s-a procedat și cu versiunea 14.
În martie va fi lansată a doua previzualizare pentru dezvoltatori, în aprilie va apărea prima versiunea beta, în mai apare a doua versiune beta, în iunie vine a treia versiune beta, în iulie (poate chiar august) va ieși a patra versiune beta, iar foarte probabil în luna octombrie se va „naște” versiunea finală.
Dacă ești un programator șmecher și ai un telefon Pixel (6, 7 sau 8), atunci poți să-ți pui Android 15. Bineînțeles, asigură-te că nu este telefonul tău principal pentru că s-ar putea să întâmpini tot felul de probleme… Versiunea este strict pentru dezvoltatori (programatori), deci e clar că apar tot felul de buguri.
Rolul programatorilor este să vină cu soluții, nu-i așa? Să trecem la treabă!
P.S. Dacă ai nevoie de o aplicație de Android sau chiar de un site web sau poate chiar de servicii SEO (audit, optimizare, articole de blog), scrie-mi te rog pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794 și încerc să te ajut.
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794