fbpx

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.” (Horja Robert Emanuel)

Îmi place să creez, să am idei, să inventez, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu ceea ce creez și să pun punctul pe „i” prin idee, invenție și inovație. Aici cred că se găsește succesul binecuvântării mele profesionale și personale.

Blog

Contact

Android
Android 14: 14 noutăți

S-a lansat oficial sistemul de operare Android 14! Versiunea stabilă a sistemului de operare Android 14 a venit la pachet cu noile telefoane Google Pixel 8. Îți recomand articolul „Google a lansat telefoanele Pixel 8 și Pixel 8 Pro”.

În acest articol vei vedea, pe scurt, 14 noutăți care vin odată cu apariția sistemului de operare Android 14. Sunt bune, nu sunt bune? Asta vei spune tu dacă ți se par utile sau nu…

Înainte de toate, merită să precizez că momentan (azi e 10 octombrie, 2023), Android 14 este disponibil pentru suita Pixel, iar ulterior (în acest an, 2023) va fi disponibil pe alte modele de telefoane (Samsung Galaxy, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sony, vivo, Xiaomi etc.).

Dispozitivele disponibile cu Android 14:

  • Pixel 4a 5G
  • Pixel 5
  • Pixel 5a
  • Pixel 6 / 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 / 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet
  • Pixel 8
  • Pixel 8 Pro

În continuare îți voi prezenta pe scurt 14 noutăți pe care le aduce sistemul de operare Android 14 în lumea tehnologiei…


1. Deblocare prin autoconfirmare

Țin să precizez încă de la început că noutățile nu sunt cine știe cât de WOW, ci doar „noutăți”.

Cine folosește parolă la telefon, știe că după ce introduci parola, trebuie să apeși pe butonul de confirmare. Ei bine, acum dacă parola introdusă este corectă, se deblochează automat telefonul.

Deblocarea se va face doar pentru o parolă formată din 6 cifre.

Pentru a activa acest tip de deblocare, trebuie să mergi la Settings > Security and Privacy > Device unlock > Gear Icon > și să comuți bifa de la Auto-confirm block.


2. Împărțirea ecranului

Asta cu împărțirea ecranului e veche, dar acum vine la pachet cu alte funcționalități. Oricum, împărțirea ecranului este mai utilă la tablete, decât la telefoane, fie ele și de 6.7″.

La nevoie, e bună împărțirea ecranului și la telefoane, dar deja lumea este obișnuită să comute între aplicații, care oricum merg în background și vorba aia, „nu fac nimic”.


3. Personalizarea ceasului de fundal

Sunt 16 tipuri de ceasuri de fundal din care poți să alegi când telefonul este blocat.

Nu e cine știe ce noutate, dar în fine, mergem mai departe… Dacă cei de la Android spun că e nou, atunci așa e. Sper că nu vin vremurile din cartea lui Orwell, 1984, că atunci chiar nu mai e nimic nou. Până la urmă, „nu este nimic nou sub soare”.


4. Easter Egg

Cei de la Android se țin de surprize! Orice Easter Egg ar apărea, cel mai util mi se pare cel de la Google Chrome, cu dinozaurul T-Rex, care apare în browser atunci când nu ai conexiune la internet. Apropo, știi ce este un browser? Îți recomand articolul „Ce este un browser?”.

Pentru a te juca, trebuie să mergi la Settings > About phone > Android version > și să apeși pe Android version de 3 ori. După aceea, apasă „lung” pe logo-ul de la Android 14 și vei descoperi un joculeț intergalactic…


5. Gesturi predictive pentru a merge înapoi

Până acum, mi-au plăcut butoanele de „înapoi” și „înainte” la browsere. Glisam pur și simplu înapoi sau înainte pentru a merge pe o pagină anterioară. Se pare că odată cu noua versiune de Android 14, acest lucru este posibil dacă ești în orice aplicație de sistem.

Bineînțeles că gesturile predictive sunt utile, mai ales când folosești un ecran tactil sau care „tace și schiază” (touchscreen). Aștept să apară tot mai multe jocuri pe bază de senzori și elemente predictive de tactilitate pe telefoanele mobile…


6. Animație la încărcare

Când ții telefonul la încărcat, apare periodic o animație în dreapta-sus, unde arată procentajul bateriei…

Animația este una repetitivă și durează câteva secunde. Orice element de UI merită atenția utilizatorului, nu-i așa? Ar fi fost și mai interesant să apară animația de fiecare dată când crește nivelul bateriei…


7. Animație la introducerea codului PIN

Când introduci codul PIN, apare o mică animație la acel ultim punct introdus, care crește, dar și apare sub formă geometrică înainte să revină la starea inițială de punct (sau cerculeț).

Din punct de vedere vizual, arată bine. Nu cred că încurcă pe nimeni pentru că e vorba de codul PIN, adică de cifre, și nu este cazul să se gândească lumea că acele forme geometrice ar reprezenta litere.


8. Notificări flash

Această noutate cred că mi se pare cea mai enervantă… Cum ar fi să ai telefonul „bombardat” cu notificări, iar lanterna s-o dea numai în „disco-disco-bum-bum”?

Cine consideră că această noutate merită și este utilă, o poate activa dacă merge la Settings > Display > Flash notifications > și să comute bulina pe modul pornit la Camera flash (sau la Screen flash).


9. Bară de navigare transparentă

Aceasta noutate este ascunsă la secțiunea pentru dezvoltatori și nu este chiar atât de utilă…

E limpede că unele noutăți care vin la pachet cu Android 14, nu vor fi niciodată folosite de către utilizatori. Totuși, unele merită amintite publicului pasionat de tehnologie…


10. Înregistrare parțială a ecranului

Prin „înregistrare parțială a ecranului” înțelegem că se poate capta o anumită porțiune a ecranului… Ei bine, cei de la Android se referă la faptul că pot înregistra o singură aplicație, indiferent dacă între timp se comută la altă aplicație.

Dacă se face trecerea la altă aplicație, în înregistrare va apărea o secvență neagră până se revine la aplicația cu pricina (care este înregistrată).

Putem spune că este o noutate utilă? Bineînțeles! Poate vrei să înregistrezi ceva după anumite instrucțiuni pe care le-ai primit pe WhatsAapp și vrei să comuți aplicațiile… Acum ai soluția potrivită, fără să intervii ulterior cu niște editări (în caz că-ți convine să fie acel blackout dintre comutări).


11. Efecte la Media Player

Când apeși pe butonul de pornire sau de oprire, vei sesiza un efect de licărire pornind din apropierea butonului apăsat, până la cealaltă margine a playerului.

Nu pare a fi efectul de pulsare (ripple), care este de obicei la butoane, ci pare ceva nou, cu un rezultat destul de interesant.


12. Temă monocromă

Pentru pasionații de minimalism, această noutate este ca o gură de aer proaspăt (și un pahar cu apă rece de la fântână).

Oricum, e bine să ai cât mai puțină luminozitate la telefon dacă îl folosești multe ore zilnic… Protejarea ochilor ar trebui să fie noul sport olimpic, la cât de „bombardați” suntem cu ecrane, inclusiv când ieșim din casă. Nu aduc în discuție că lumea nu pune accentul pe ochi, fie ei și printre cele mai importante organe ale corpului.

Dacă Dumnezeu ne-a dat ochi buni, de ce să ne batem joc de ei? La fel stă treaba și cu gura, urechile și tot organismul… Sunt împotriva prostituției (online și offline), consumului de droguri, tutun și alcool. Se pare că dependențele sunt temele monocrome ale omului contemporan…


13. Butoane rapide de acțiune pe interfața ecranului de blocare

Vei avea posibilitatea să-ți seteze două butoane rapide de acțiune, jos, în partea dreaptă și în partea stângă. Poți să alegi diferite opțiuni pe care în mod normal le ai dacă glisezi ecranul de sus în jos, cum ar fi pornirea lanternei, punerea telefonului pe mut sau pornirea camerei video.

Pentru a pune butoanele în acțiune, trebuie să ții apăsat pe ele, nu e de-ajuns doar să apeși rapid și să aștepți să-ți zică „Bună ziua!”. Nu știu cât de nouă e această idee… Am un telefon cu Android 10 și am două butoane care apar în lateral când telefonul este blocat: în stânga am butonul pentru aplicația de telefon, iar în dreapta am butonul pentru camera foto.


14. Opțiunea drag & drop pe post de copy/paste

Această noutate mi se pare interesantă, deși o pot eticheta ca fiind redundantă…

Poți selecta un text și să-l tragi, fără a-l copia, în altă aplicație. Apare ca un efect de drag & drop original, se vede cum iei textul după tine.

E drept și că trecerea de la o aplicație la alta trebuie să se facă cu altă mână, dar intrăm deja în alte discuții…


Te las la final cu un clip scurt de prezentare al celor de la Android, în care îți arată care sunt top 14 noutăți ale sistemului de operare Android 14, din perspectiva lor.


P.S. Dacă ai nevoie de o aplicație de Android, te rog să mă contactezi pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794. Mulțumesc!


„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”

✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794

Distribuie:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Impresii
Vezi toate comentariile