Cum de a fost posibil ca platformele de Social Media, numite și „Triunghiul Bermudelor” (Facebook, Instagram și Threads) din cauza toxicității pe care o provoacă, să cadă?
Mă refer la căderea sistemului, că ele oricum sunt la pământ de mulți ani din alte puncte de vedere. În fine…
Partea bună este că sistemul a fost în „vacanță” aproximativ 2 ore, deci nu s-a mai repetat faza din 4 octombrie, 2021, când Facebook, Instagram și WhatsApp au făcut „nani” 6 ore.
Am scris atunci un articol pe blogul personal: „Facebook s-a întors cu fața la cărți și cu spatele la oameni…”.
Ce s-a întâmplat acum? Nu ne zice nimeni exact ce s-a întâmplat și nici măcar o frântură din adevăr…
Să-mi permit să dau un răspuns? Hai că-mi permit dacă tot sunt la mine pe blog, dar te rog să iei răspunsul ca fiind o presupunere, nicidecum că s-ar fi întâmplat așa ceva.
Citești bloguri de tech? Pentru limba română apasă tasta… Glumesc… Îți recomand articolele scrise de cei de la zonait.ro, dacă vrei să citești ceva bun în limba română.
Ei bine, ieri, 4 martie, a apărut articolul ăsta: „Traficul global de internet, afectat de distrugerea cablurilor submarine din Marea Roșie”. Îți recomand să dai o „geană” pe el.
Care a fost problema principală pe Facebook? Nu te mai puteai conecta, primeai eroare la orice încercare.
Care a fost problema principală pe Instagram? Hai să zic doar ce puteai să faci… Puteai doar să vezi postările de la „Home”. Îți dai seama ce chestie interesantă „ascunde” Instagram aici? Face „caching” cu postările pe care ți le-ai dori să le vezi în mod normal. În fine…
Care a fost problema principală pe Threads? Totul era alb ca zăpada.
Dacă ne „încordăm” mintea și facem un exercițiu de imaginație (intuiție și fără nicio invitație), putem să spunem vrute și nevrute, să întoarcem situația pe toate părțile și să ne dăm cu părerea fără a deține adevărul.
Iar dacă nu ne încordăm și stăm relaxați, putem să presupunem că bazele de date a celor de la Meta (Meta e tata celor 3 din „Triunghiul Bermudelor”) au fost în pană de curent.
Serios? Așa presupun, iar până nu-mi spune altcineva altceva mai pertinent, nu pot să-mi schimb presupunerea.
Pană de curent?!
Pot să presupun multe lucruri din moment ce gândesc, nu-i așa? Dar cum să fie pană de curent și paginile principale de la Facebook, Instagram și Threads să rămână funcționale?
Presupun doar că bazele de date a celor de la Meta au fost în pană de curent, adică nu au mai putut fi accesate din exterior. Nu trebuie să iei de bun (ci doar de-a gata) ceea ce scriu, ci te invit să gândești pentru tine. Judecă-mă, apoi construiește-ți propria părere.
Din moment ce nu a mai reușit nimeni la nivel global să se conecteze pe aceste platforme, în special pe Facebook (unde toată lumea a fost deconectată instant), ce poți să zici? Poți să declari că baza de date a mai fost funcțională?
Nu vreau să intru în detalii cu privire la arhitectura „babană” (serioasă) pe care o au cei de la Meta, mai ales platformele astea 3 din „Triunghiul Bermudelor”.
Este aproape imposibil să „spargi” un astfel de sistem care se multiplică sau care este ramificat astfel încât să nu cadă deodată numai dacă se întâmplă o chestie, și anume o pană de curent.
E posibil ca o pană de curent să pună în cap un sistem informatic la nivel global? Presupun că da. Trebuie doar să știi ce „bec” să stingi și populația planetei poate să fluiere (în surdină, să nu ne speriem).
Fiind doar o presupunere, știind situația cu războiul de la Marea Roșie și despre cele 4 cabluri sumbarine afectate, o pot „cimenta” ca ipoteză.
Apropo, știai de rețeaua Europe India Gateway, care leagă Europa, Orientul Mijlociu și India (Vodafone e b0$$ pe-acolo); de rețeaua Asia-Africa-Europe-1, care leagă Asia de Sud-Est de Europa; de rețeaua Seacom, care leagă Africa de Europa; de rețeaua TGN-EA, care leagă India de Franța? Toate astea au fost afectate.
Soluții de avarie?
Chiar dacă sunt (printre altele) un om de marketing și ofer servicii de creare conținut digital și administrare pe rețelele de Social Media (mai multe informații găsești pe pagina „Creare conținut Social Media”), întotdeauna recomand 2 canale pentru promovarea unei afaceri: 1 cont de Social Media și 1 site web.
Așa fac pentru mine, așa e normal să recomand și altora.
Conturile de pe plaformele de socializare nu-ți aparțin în totalitate, chiar dacă le-ai creat și postezi (aproape) ce vrei pe ele.
Ce faci când un cont de Social Media îți este furat? Parcă-ți fuge pământul de sub picioare. Mare lucru nu poți să faci, iar suportul tehnic din partea platformei este de 2 bani. Aici voiam să ajung, la 2 bani.
Nu ai voie să ai pretenții de la cineva care-ți oferă chestii gratuite! Nu te va ajuta deloc când dai de greu!
Îți recomand să citești articolul „Cât de incompetenți sunt cei de la Facebook?”.
De ce recomand site-ul web pentru promovare? Pentru că cea mai bună promovare pe motoarele de căutare se face prin intermediul unui site web.
Bineînțeles, site-ul web trebuie să fie optimizat din punct de vedere SEO, dar nu-ți fă griji, îți pun la dispoziție și servicii de SEO, și pot să-ți dezvolt site-ul potrivit pentru afacerea ta.
Întotdeauna, dar întotdeauna, trebuie să ai planul B. Când vine vorba de promovare, nu fă greșeala de a investi doar într-o platformă de socializare sau doar într-un site web. Investește binișor în amândouă, concomitent (dacă se poate).
Hai să mă scuz… Referitor la planul B, planul B nu trebuie să existe când e vorba de credință. Ce fel de credință? În credința neclintită în Dumnezeu!
Alternative?!
Ce alte alternative poți să ai atunci când „Triunghiul Bermudelor” ia vacanță? Îți rămâne TikTok, pe care nu-l recomand nimănui, dar din motive de business „trebuie”, iar preferata mea și a celor mulți este și va fi Twitter (X).
Ce făcea nea Elon Musk în timp ce Facebook, Instagram și Threads erau în „vacanță”?
Câte reclamații au avut cei de la Facebook? Pe site-ul downdetector.com sunt 612.946 de reclamații în jurul orei 17:30 (GMT +02:00). E mult? Sigur nu e puțin…
P.S. Dacă ai nevoie de serviciile mele, te invit să vizitezi pagina „Servicii”. Poți să-mi scrii pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794 dacă ai nevoie de ajutorul meu!
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794