fbpx

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.” (Horja Robert Emanuel)

Îmi place să creez, să am idei, să inventez, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu ceea ce creez și să pun punctul pe „i” prin idee, invenție și inovație. Aici cred că se găsește succesul binecuvântării mele profesionale și personale.

Blog

Contact

Social Media
Protejează-ți contul de Facebook!

În ultimul an, e plin Facebook-ul de conturi „sparte”, furate și folosite pentru tot felul de spamuri care mai de care mai enervante… Tu știi cum să-ți protejezi contul de Facebook?

Poate ai observat comentarii dubioase în grupuri de Facebook, unde o anume doamnă Maria spune că mai are puțin de trăit și că are o avere de 890.000 de euro pe care vrea s-o doneze, „bla bla bla”. E o țeapă cât China de mare (sau lungă cât minciunile celor din China).

În spațiul online trebuie să fii prudent, nu credul! Din liceu, de pe vremea când participam la Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, am fost instruit să am grijă ce postez online, cu cine interacționez, plus alte sfaturi de bun-simț.

Cred că încă se mai ține Ziua Internațională a Siguranței pe Internet în școlile din România. Am prins boomul cu Yahoo Messenger și hi5, așa că nu sunt impresionat de nicio țeapă prin care (încă) se fură conturi de Facebook…


Atenție pe ce dai click!

Te uiți la linkul pe care apeși sau doar la poze? Sunt „nșpe” site-uri dubioase cu reclame care mai de care mai scârboase, în care ți se promite marea cu sarea în N zile, dacă dai click…

Cum recunoști un link cu tentă periculoasă? În primul rând, ca să-ți faci o idee despre ce este un link, îți recomand articolul „Ce este un URL?” (link = URL).

Orice link care nu începe cu https, ci http (fără „s”) te duce pe un site fără securitate. Acel „s” are rolul de a-ți oferi (oarecum) protecție, astfel că nu merită să dai click pe așa ceva, iar dacă dai click, nu trebuie să completezi nicio căsuță cu datele tale personale. Mai ales când ți se spune să apeși pentru a completa datele de logare de la Facebook din varii motive…

Alte linkuri care au tot felul de TLD-uri dubioase, cum ar fi .live, .buzz, .tk, .vu, .xyz, sunt atât de dăunătoare că până și antivirusul de la Bitdefender se supără… Apropo, fă bine și ia-ți un abonament la un program de antivirus! Îți recomand românii de la Bitdefender, dar poți foarte bine să dai mână de pace cu rușii de la Kaspersky. Ambele programe antivirus sunt excelente!

Ce este un TLD? Acea extensie care apare după numele domeniului. De exemplu, în linkul https://www.facebook.com, avem următoarele elemente:

  • protocol: https
  • subdomeniu: www
  • domeniu: facebook
  • TLD: .com

Dacă nu ești sigur pe ce dai click, fie că e o reclamă de la un magazin cu renume sau de la o persoană necunoscută, fie că ți se spune într-un mesaj „oficial” (atenție mare la astfel de mesaje) de la Facebook că trebuie să te conectezi de pe linkul respectiv pentru a-ți recâștiga anumite drepturi, fie că ești abordat în mesaje de anumiți dubioși care-ți cer „prietenia” sau îți oferă împrumuturi (fără comisioane), atunci nu te băga!

Fii pe pace, fă-ți treaba pe Facebook, dar nu apăsa pe orice link! În plus, unele telefoane, în special cele care n-au un program de antivirus, au tot felul de probleme și funcționează încet spre foarte încet din cauză că utilizatorul a intrat pe site-uri cu tentă periculoasă.

„Tenta periculoasă” nu înseamnă neapărat virus, ci potențial de țeapă. În fine, prea puțină lume e atacată de viruși informatici… Hackerii adevărați n-au timp să-ți „spargă” un cont de Facebook… Cei care se ocupă cu furtul conturilor de Facebook sunt adolescenți cu prea mult timp liber (preponderent din țări fără apă caldă…).

Acum câteva luni era populară metoda prin care anumite pagini cu nume precum Information-Pages Business Meta, Content Warning Center, Page Security Services etc., îți dădeau un @tag și un mesaj în care-ți aduceau la cunoștință faptul că pagina ta va fi dezactivată în scurt timp sau că ai acces limitat și că trebuie să te conectezi pe linkul pus la dispoziție… Ei bine, din ce-am observat, băieții și fetele de la Facebook și-au făcut treaba și au curățat astfel de pagini spam.

Am scris un articol pe tema asta: „Pagina ta a fost dezactivată” = mare țeapă!


Activează-ți autentificarea cu doi factori!

Te „costă” câteva minute să-ți activezi autentificarea cu doi factori…

Dacă activezi autentificarea cu doi factori (sau în doi pași), atunci te vei putea conecta la contul de Facebook doar cu un cod din 6 cifre pe care-l vei primi pe telefon. Astfel, de fiecare dată când te vei loga de pe un dispozitiv nou (telefon, tabletă, laptop, PC), vei primi un cod de securitate.

După ce primești codul și îl introduci, ai opțiunea să salvezi numele dispozitivului pentru a nu mai fi deranjat data viitoare cu un nou mesaj atunci când te conectezi.

Activarea se face foarte ușor și foarte rapid. Mergi la setări, la securitate, „scrollezi” mai jos până vezi opțiunea de autentificare în doi factori, ți se cere să introduci prima dată parola, apoi alegi să primești un SMS pe numărul tău de telefon. Cred că este o opțiune să primești mesaj și pe WhatsApp…

Eu am activat autentificarea cu doi factori și pe Facebook, și pe Instagram. Chiar dacă ai legat contul de Instagram cu o pagină (sau un cont) de Facebook, poți activa autentificarea cu doi factori pe ambele platforme, cu același număr de telefon.

În plus, mi-am activat și o metodă suplimentară, și anume prin activarea unor coduri de siguranță. Primești 5 coduri de siguranță, alcătuite fiecare din 8 cifre, iar dacă cumva, prin absurd, nu ai acces la telefon și parola ți-e „furată” de vreun „prieten”, îți poți recupera contul folosind unul din cele 5 coduri… Tipul ăsta de recuperare nu este popular, dar măcar poți să-ți surprinzi „atacatorul”…


Protejează-ți pagina de Facebook!

În cazul în care ai pierdut complet contul de Facebook și nu poți să-l recuperezi nici măcar pe ritul vechi, adică prin trimiterea unui clip cu fața ta (cum îți rotești fața în stânga-dreapta-sus-jos) și cu o poză de buletin (sau pașaport), atunci pot să-ți scriu doar atât: „Capul sus! Ia-o de la zero! Hai că poți!”.

Nu trebuie să disperi sau să plângi… În zona asta de tehnologie sunt tot felul de țepe, iar dacă „pici” în plasă, suporți consecințele. E ca-n viață… Nu toată lumea știe cum să trăiască prezentul pentru a avea un viitor mai bun. Omul se plânge în prezent, dar uită că alegerile din trecut l-au adus în situația asta… Ei bine, fii pe pace, capul sus, mergi înainte și de data asta fă să fie bine!

Dacă ai pagini de Facebook pe care le administrezi, fie pentru clienți, fie personale, îți recomand urgent să-ți creezi un cont de Facebook și să-l pui administrator pe paginile respective.

Nu trebuie neapărat să intri des pe contul respectiv, ci doar să fie de rezervă în caz că se întâmplă neprevăzutul…

Poți să-ți faci două conturi de Facebook, dar să nu cazi în extremă și să dai mâna cu doamna Paranoia. Un cont de rezervă care să fie administrator la toate paginile pe care le administrezi este suficient!

În ultima perioadă am văzut tot felul de mesaje de la persoane care „pierd” paginile de Facebook din diverse motive. Dacă ar fi urmat pașii descriși în secțiunile de mai sus, nu ar fi ajuns în daună totală…


Recapitulare

Precizare: nu te baza pe o singură rețea de socializare! Dacă ai o afacere sau ești om de marketing și „rupi” topurile pe Facebook, ar fi bine să investești și în promovarea pe o altă rețea de socializare și mai ales într-un site bine optimizat din punct de vedere SEO!

Apropo, dacă ai nevoie de un om de marketing care să-ți creeze postări pe Social Media sau un site web, sau chiar servicii de SEO, mă poți contacta pe WhatsApp la numărul 075 041 7794. Îți recomand pagina „Servicii”, unde găsești toate serviciile pe care le ofer.

Recapitulare:

  1. Nu da click pe orice link, mai ales pe cele primite de la persoane dubioase!
  2. Activează-ți autentificarea cu doi factori! În plus, activează-ți și metoda suplimentară cu acele 5 coduri de câte 8 cifre… Salvează-le bine pe undeva (le poți scrie chiar și pe o foaie) și ești în siguranță orice-ar fi, cât timp le ai.
  3. Protejează-ți pagina de Facebook! Cum? Fă-ți rapid un nou cont de Facebook și pune-l administrator pe pagină!

Spor la treabă!


„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”

✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794

Distribuie:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Impresii
Vezi toate comentariile