Ai primit în ultima perioadă o notificare în care scrie că pagina ta de Facebook a fost dezactivată? E plin de astfel de țepe pe Facebook… Nu apăsa pe niciun link de la o asemenea pagină!
Ultima dacă când am primit un astfel de mesaj a fost în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. Culmea e că am crezut că notificarea era adevărată…
De ce scriu „culmea”? Un IT-itst nu poate fi faultat cu astfel de scheme… Sau cel puțin nu ar trebui să fie.
Hai să descriu țeapa și rezolvarea de moment în 3 pași…
Pasul 1
Pagina care mi-a trimis notificarea avea un nume de la Meta Business, plus că avea logo-ul original de la Meta la profil. Notificarea a venit pe o pagină nouă destul de activă și m-am gândit că am întrecut măsura cu postările… Ce am făcut?
Am intrat imediat să mă loghez de pe telefon. Slavă Domnului că n-am avut răbdare să introduc datele de logare. Mă așteptam ca datele să fie deja memorate în telefon și să aleg opțiunea de completarea automată, dar n-a fost să fie…
N-am avut timp să văd ce-i cu notificarea, dar mai spre seară, am intrat direct de pe calculator, am verificat pagina care „cică” era dezactivată, dar era ca nouă, proaspătă, gata scoasă din cuptor. De-abia atunci m-am gândit ce țeapă era să iau…
Pasul 2
Imediat am verificat pagina care mi-a trimis notificarea și am văzut în textul postării că sunt mai multe pagini „amintite” cu @tag. Plus că linkul pentru soluționarea problemei era unul suspect.
Să mai aduc în discuție faptul că paginile de la Meta au bifă albă pe un cerc zimțat albastru, imediat după nume?
Mă repet, dar nu mă laud: unul care se ocupă cu realizarea și optimizarea site-urilor nu poate fi prostit să apese pe niște linkuri care se văd de la o poștă că sunt fake. Încă mi se pare ciudat cum de n-am văzut formatul linkului de pe telefon și am intrat direct pe pagina fake de logare.
Nu mă tem nici dacă este un link creat cu prescurtare… Apăs pe el fără probleme și îl verific până la sânge (sau până la biți, pe limba noastră).
Apropo de verificarea linkurilor dacă sunt fake sau nu, voi scrie ulterior aici pe blog un articol și voi explica cum să recunoști dacă un link este curat sau fake.
Pasul 3
Cred că cel mai important pas este să raportezi pagina și să-i dai block… La scurt timp va fi analizată și ștearsă.
Partea mai puțin plăcută este că astfel de notificări nu vor înceta să fie trimise celor care dețin pagini de Facebook, cel puțin pentru următoarele luni. Dar bineînțeles că se vor găsi alte tipuri de țepe mai credibile…
Sfat
Când primești notificări cum că pagina ta a fost dezactivată sau că are acces limitat și ți se mai și oferă un cod oarecare pe care să-l introduci pentru reactivare (rezolvarea problemei), vezi-ți de treabă și lasă Facebook-ul în pace!
Nu ești sigur că notificarea este falsă sau că linkul pus la dispoziție este fake? Te ajut gratuit! Nu mi-e greu să verific în 2 minute ce problemă ai… Scrie-mi pe WhatsApp la numărul 075 041 7794 și încerc să te ajut îndată ce sunt disponibil.
Paginile de Facebook precum Information-Pages Business Meta, Content Warning Center, Page Security Services, violation information term-Page, Page Services, Announcement Center, System Deactivate Permanently, sunt false!
Dezactivarea unei pagini de Facebook nu se face cu una cu două… Conturile care încalcă standardele comunității sunt rapid suspendate, dar până acum n-am pățit niciodată să am vreo pagină dezactivată.
Încă o dată îți spun că mă poți contacta pe WhatsApp dacă întâmpini o posibilă reclamație cum că pagina ta a fost dezactivată sau că i s-au limitat anumite drepturi.
Dacă s-a întâmplat cumva să apeși pe acel link suspect și în urma completării cu datele de logare pe Facebook ți-ai pierdut accesul la cont, atunci pot să încerc să te ajut cu recuperarea contului. Nu promit nimic, dar încerc… (Tarif: 100 lei pe oră)
În ultimii ani, Facebook este profitabil nu doar pentru businessuri, ci și pentru hackeri.
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794