Anul 2025 a început în forță cu tot felul de evenimente care mai de care mai interesante începând cu CES 2025 până la apariția noilor telefoane Samsung Galaxy.
Nu trec cu vederea nici de DeepSeek, mai ales că este un scandal în plină desfășurare.
Îți prezint cuprinsul acestui articol, apoi mergem la fiecare capitol în parte.
Cuprins
- CES 2025
- „Nu e TikTok, ba e TikTok”
- Samsung și-a prezentat telefoanele din seria Galaxy S25
- DeepSeek l-a umilit pe ChatGPT
- Arhivă
CES 2025
CES 2025 (Consumer Electronics Show) a fost cel mai tare eveniment la început de an și a avut loc în perioada 7 – 10 ianuarie, în Las Vegas (SUA).
Toate sau aproape toate companiile de tehnologie din lume au venit să-și prezinte cele mai inedite produse.
Evident că nu toate sunt utile sau benefice, dar cred că toate pot fi incluse în cuvântul „inedit”.
Printre companiile de senzație de la eveniment, Samsung, LG și NVIDIA sunt cele care mi-au atras atenția. Nu mult, dar m-au captat… Cu ce anume?
A fost o fază tare la prezentarea de la Samsung când prezentatorul a anunțat o nouă colaborare pentru industria grea, industria navelor maritime. Samsung se va apuca serios de aparatură pentru nave. Un om din sală (nu cred că a fost plătit) a spus în gura mare: „WOW!” și dintr-o dată s-a schimbat coloratura discursului.
Mi-a plăcut produsul Samsung Frame Pro de la Samsung, că poți să ai un ecran tip tablou și să fie cu o grămadă de funcționalități. Știu că există variante mai ieftine dacă vrei un tablou electronic. Când pronunți Samsung trebuie să ai minim 2 conturi bancare (pline) și 2 portofele. Când pronunți Apple ar fi bine să fii eligibil pentru un credit bancar… (#GlumăIeftină).
Cei de la LG mi-au atras atenția cu produsele lor de casă. Mai exact, mi-au atras atenția comentariile oamenilor pasionați de tehnologie care au dat-o-n bâză după bâză.
E visul oricărui om să-și audă mașina de spălat că vorbește cu termostatul, nu-i așa? Cam la nivelul ăsta de „IoT ideocracy” a ajuns LG. Cum să lași mașina de spălat să se înțeleagă cu termostatul?
CEO-ul de la NVIDIA, prăpăditul, pardon, profesionistul Jensen Huang, a făcut spectacol cu anunțul noilor plăci video GeForce RTX 5070, 5070 Ti, 5080, 5090.
Șocul a fost când a anunțat prețul comparativ cu versiunea anterioară. RTX 4090 costa $1.599, iar RTX 5070, cu aceeași performanță, costă $549. Ce zici? Nu mai zi nimic, hai să ne uităm la câteva meme-uri de pe 9gag.
Dacă ai chef de caterincă, îți recomand să lecturezi comentariile de la clipul pus de cei de la CNET pe YouTube: Nvidia’s CES 2025 Event: Everything Revealed in 12 Minutes.
„Nu e TikTok, ba e TikTok”
Aplicația chinezilor de la ByteDance, TikTok, a fost eliminată din magazinele de aplicații mobile (Google Play și Apple Store) din SUA, duminică, 19 ianuarie, ca urmare a unui „război politic”.
Dacă TikTok nu avea legătură cu China, nu era atâta tam-tam, dar fiindcă SUA și China au niște complexe legate de putere, s-au luat la „trântă” cu TikTok.
Partea bună pentru utilizatorii americani a fost că accesul la aplicație a fost restaurat după aproximativ 12 ore, datorită implicării noului președinte ales, Donald Trump.
Aplicația încă nu este disponibilă în magazinele Google Play și Apple Store, dar funcționează pe dispozitivele de pe teritoriul SUA.
Unii mai cu moț s-au pus pe făcut bani și vând telefoane la prețuri exagerate numai pentru simplul fapt că aplicația TikTok este instalată. Orice criză are avantaje (pentru unii) și dezavantaje (pentru alții), corect?
Se zvonește că TikTok va fi cumpărată de către mai mulți oameni de afaceri americani, printre care se numără și Elon Musk. Evident, este vorba doar de divizia TikTok pentru SUA, deci nu (cred că) TikTok global.
Dacă vrei să afli noutăți la „prima mână”, îți recomand să dai o „geană” pe Twitter (X). Nu zic că pe TikTok nu găsești lucruri de calitate, dar la capitolul „informare de calitate” e praf și pulbere.
Samsung și-a prezentat telefoanele din seria Galaxy S25
Samsung a venit cu noua serie de telefoane AI, pardon, 2025: S25, S25+ și S25 Ultra.
La cât de mult se laudă toată lumea cu AI, poți să zici că produsele sunt AI. N-ar fi nimic nou sub soare dacă am alimenta cu benzină AI, am mânca AI, am dormi AI și am face nimic AI toată ziua (bună ziua).
Nu mai e nicio surpriză că telefoanele din anii precedenți seamănă între ele, dar hai să ne uităm un pic la specificațiile de la Samsung Galaxy S25 Ultra:
- Ecran:
- tip: Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nits (peak)
- dimensiune: 6.9″
- rezoluție: 1440 x 3120 px, 19.5:9 ratio (~498 ppi density)
- protecție: Corning Gorilla Armor 2
- Greutate: 218g
- Baterie: 5000mAh
- Sistem de operare: Android 15
- Procesor: Qualcomm SM8750-AB Snapdragon 8 Elite (3nm)
- Memorie: 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 12GB RAM, 1TB 16GB RAM
- Camere spate:
- 200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3″, 0.6µm, multi-directional PDAF, OIS
- 10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
- 50 MP, f/3.4, 111mm (periscope telephoto), 1/2.52″, 0.7µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom
- Cameră selfie: 12 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.2″, 1.12µm, dual pixel PDAF
- Preț: € 1,449.00 / $ 1,299.99 / £ 1,249.00 / ₹ 129,999 (la noi îl găsești de la 7.000 RON în sus)
La prima vedere nu este impresionant, la fel cum nu a fost nici iPhone 16 Pro Max, dar bineînțeles că are o grămadă de funcționalități.
Faptul că 75% din noutăți include cuvântul AI nu este ceva încurajator. AI e mai mult o revoluție decât o evoluție.
Ne uităm la câteva imagini cu noile telefoane? Ne uităm și nu judecăm. (Sursa YouTube: @Samsung)
DeepSeek l-a umilit pe ChatGPT
Cam tupeist titlu, dar n-am găsit altă „rimă”.
Noul scandal al momentului este între DeepSeek și ChatGPT sau între China și SUA.
Chinezii au reușit să construiasă un chatbot mai puternic decât ChatGPT, la un preț semnificativ mai mic, aproximativ 6 milioane de dolari, adică 5% din cât s-a cheltuit (plus că se pompează bani la greu) pe ChatGPT.
Sam Altman a spus anul trecut cu gura mare că trebuie să se investească trilioane de dolari pentru industria AI. Donald Trump a spus că va băga 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI. Mark Zuckerberg a spus zilele trecute că Meta va investi peste 60 de miliarde de dolari în AI. Și acum vin chinezii cu o reducere de numa-numa…
Unii de-abia știu să numere până la 100 (invers) și alții se laudă că bagă miliarde în AI. Uite că răspunsul Chinei este pe măsura hapsânilor.
Acum apar tot felul de acuzații cum că DeepSeek a furat datele de la OpenAI, că au preluat bazele de date prin API-uri, că au furat și au clonat proiectul ChatGPT și că nu e nimic nou ce au creat.
Oricum, e clar că niciun chatbot nu e legal 100%. Se știe că ChatGPT fură date de peste tot. Dacă furi, te superi când se fură de la tine?
Aici e un război politic între China și SUA, război la care China conduce detașat. Când vine vorba de tehnologia AI, chinezii sunt „the best of the best”. Cu ocazia asta se trezesc și americanii.
Ce fac românii? Au chef de proteste și de circuri politice, adică își pierd vremea pe lucruri de nimic.
S-auzim numai de bine!
Arhivă
- Noutăți din lumea digitală #5
- Noutăți din lumea digitală #4
- Noutăți din lumea digitală #3
- Noutăți din lumea digitală #2
- Noutăți din lumea digitală #1
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
Consultant IT & Marketing
WhatsApp 075 041 7794