Ai auzit de Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day)? În mod normal, siguranța pe internet ar trebui să fie zilnică. Din păcate, cele mai vulnerabile persoane de pe internet sunt copiii și adolescenții…
Când se sărbătorește Ziua Siguranței pe Internet?
Ziua Siguranței pe Internet se sărbătorește întotdeauna în luna a 2-a, săptămâna a 2-a, ziua a 2-a. De ce s-a ales această cifră 2? Nu știu…
Ziua Siguranței pe Internet din 2020 până în 2030:
- 2020: 11 februarie
- 2021: 9 februarie
- 2022: 8 februarie
- 2023: 7 februarie
- 2024: 6 februarie
- 2025: 11 februarie
- 2026: 10 februarie
- 2027: 9 februarie
- 2028: 8 februarie
- 2029: 6 februarie
- 2030: 5 februarie
Scopul Zilei Siguranței pe Internet
Scopul principal al acestei zile la nivel global este conștientizarea. În mod special, conștientizarea copiilor și a adolescenților. Aceștia sunt cel mai ușor de influențat și cei mai vulnerabili în fața oamenilor cu intenții rele.
Se știe deja că internetul este un loc în care se găsește o grămadă de informații. Numai că, problema majoră a unui asemenea beneficiu adus omenirii este mizeria care se propagă cu viteză…
Ar fi ideal ca informațiile de pe internet să fie doar bune, etice, morale, legale. Dar, la fel ca în viață, răul încearcă să ascundă binele cu tot felul de abjecții și dejecții.
Trebuie să precizez că această zi de conștientizare se face în mod special pentru pericolul care există pe rețelele de socializare.
Există oameni bolnavi mintal care caută să atragă în capcană copii și adolescenți (chiar tineri, adulți sau persoane cu vârsta îmbelșugată) pentru a-i înșela în diverse moduri.
Sunt o grămadă de cazuri în care copiii au fost racolați de pe rețelele de Social Media, apoi batjocoriți, exploatați sexual și tratați ca pe niște sclavi.
La fel de grav e și situația în care fete din familii modeste au fost abordate și manipulate, iar în final au ajuns să se prostitueze și să devină niște sclave sexuale.
Să nu mai aduc în discuție faptul că organizațiile teroriste recrutează (în continuare) băieți și fete pentru sclavie și exploatare sexuală. Teroriștii promit multe, dar oferă dezastrul. Exact cum face Satana cu ispita.
De n-ar fi atrăgătoare ispita, n-ar mai fi de dorit, nu-i așa? Dar ce se-ntâmplă dacă guști? A gustat și Eva, a gustat și Adam, și iată-ne… Dacă n-ar fi venit Domnul Iisus Hristos în lume și dacă n-ar fi înviat a 3-a zi după Scripturi, omenirea ar fi fost complet pierdută! Complet!
Cum să te protejezi pe internet?
Regulile de bun-simț sunt valabile și pe internet. Totuși, există anumite reguli care trebuie să fie cunoscute și aplicate de toată lumea, indiferent de vârstă.
Dacă ești părinte, asigură-te că știi regulile următoare, apoi că sunt aplicate de copilul tău. Este foarte important să fii „polițistul online” al copilului tău!
Dac-ai știi cât de grave sunt lucrurile care se fac în mediul online, cu siguranță ai interzice accesul copilului la internet. Nu degeaba marii oameni din conducerea companiilor „Big Tech“ nu le oferă copiilor lor acces la tehnologie până la o anumită vârstă. Stabilesc limite din momentul în care le permit accesul la tehnologie (în mod special accesul la internet).
Recomandări pentru a fi sigur pe internet (Social Media):
- Nu dezvălui nimănui parolele de la conturile tale de Social Media! Eventual, doar părinților. Nu există persoane pe lumea asta care să-ți dorească binele mai mult decât părinții tăi!
- Folosește parole complexe! O parolă complexă trebuie să conțină minim 12 caractere, iar aceste caractere trebuie să conțină litere mici și mari, cifre și simboluri.
- Nu publica datele tale personale pe rețelele de socializare!
- Nu dezvălui datele cardurilor bancare (și nici codul PIN)!
- Nu-ți fă obiceiul de a posta fotografii de acasă! Nu da idei hoțului! Nu publica fotografii din vacanță cât timp ești în vacanță! Dacă ai postat fotografii din casă, iar hoțul știe că ești în vacanță, cu siguranță vei avea parte de o surpriză…
- Instalează cele mai recente actualizări ale aplicațiilor de Social Media pe telefon.
- Folosește un sistem antivirus atât pe telefon, cât și pe desktop (laptop, PC)! Obligatoriu! (Îți recomand Bitdefender)
- Nu intra în conversații cu străinii! Dacă ești copil sau adolescent, anunță imediat părinții! Un om normal la cap nu intră în conversație cu un copil sau cu un adolescent din senin (numai dacă e senil).
- Nu te întâlni cu oamenii care-ți promit „marea cu sarea”! Îți riști propria viață! Mai bine sărac, decât sclav sexual în Belgia, Olanda, Austria, Germania etc.
- Nu apăsa pe linkurile din mesajele în care ți se spune că ai câștigat ceva anume! Nu-ți dă nimeni ceva pe gratis doar pentru că „apeși aici, câștigi acolo”! În afară de părinți, nimeni, dar absolut nimeni, nu-ți va da ceva pe gratis! (Evident, bunicii sunt din aceeași categorie… bună…)
- Nu accesa linkurile de pe e-mail în care ți se spune că ai câștigat sau că ești bun de plată!
- În cazul în care observi că îți lipsesc bani din cont, ia legătura imediat cu cei de la bancă!
Merită să mai folosim internetul?
Dacă tot este atât de periculos, oare mai merită să folosim internetul? Păi și cuțitul este periculos, și tot ne facem treaba cu el…
Internetul trebuie folosit ca o unealtă. Ai nevoie de ciocan să bați cuie? Folosește-l! Ai nevoie de cuțit să tai pâinea? Folosește-l! Ai nevoie de mașină să mergi la lucru? Folosește-o! Ai nevoie de internet pentru a afla anumite informații? Folosește-l!
Fii înțelept! Fii chibzuit în toate lucrurile! Fii atent la tot ce se întâmplă în mediul online!
Apropo, dacă ai o afacere, chiar îți recomand să intri în mediul online cu ea. Îți ofer servicii pentru digitalizarea afacerii. Vezi mai multe informații pe pagina „Servicii”.
Dacă ai un cont sau o pagină de Facebook și te temi de hackeri, îți recomand să citești articolul „Consultanță securizare cont + pagină de Facebook”.
În caz că ai nevoie de serviciile mele, fie pentru digitalizare, fie pentru securizarea contului sau (și) a paginii de Facebook, fie pentru alte sfaturi de protejare pe internet, te rog să-mi scrii pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794. Mulțumesc!
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794