Știi cumva la ce se referă algoritmul rețelelor de Social Media? Cu siguranță ai auzit de algoritm ca fiind principalul responsabil de poziționarea unei postări pe rețelele de Social Media.
Oare algoritmul este o legendă, un mit sau ceva real?
Îți scriu de la bun început faptul că acest articol reprezintă experiența mea în urma utilizării platformelor de Social Media, plus că sunt și programator, deci algoritmul „e viața mea”.
Algoritmul rețelelor de Social Media
- Ce este un algoritm?
- Algoritmul Facebook
- Algoritmul Instagram
- Algoritmul TikTok
- Algoritmul YouTube
- Algoritmul LinkedIn
- Algoritmul Twitter
- BONUS: algoritmul SEO
Ce este un algoritm?
N-are rost să scriu algoritm cu „A” mare pentru că un algoritm este pur și simplu un proces. Hai să las o definiție generală:
Definiție: Un algoritm este explicarea pas cu pas a unui proces. În spatele unui algoritm se află multă filosofie împletită cu logică.
Dacă ai făcut liceul la un profil de Mate-Info, cu siguranță ai învățat tot felul de algoritmi de sortare sau ai rezolvat tot felul de probleme și problemuțe folosindu-te în mare parte de logică (apoi de un limbaj de programare).
De exemplu, pentru a verifica dacă un număr este par sau impar, mai întâi ai nevoie de o variabilă (care ține acel număr), iar apoi de o condiție. Dacă numărul se împarte exact la 2, atunci este par, altfel este impar. Algoritmul pentru această problemă este unul simplu.
Bineînțeles că există algoritmi foarte complecși, cum ar fi cei utilizați pentru rețelele de Social Media.
Precizare: nu cunosc exact niciun algoritm de Social Media, iar ceea ce scriu va fi pura mea interpretare. Crezi că o dau în bară? Ai răbdare, citește, apoi lasă-mi un comentariu dacă nu ești mulțumit. Mulțumesc!
Algoritmul Facebook
Facebook poate fi „atacat” din 4 direcții: cont personal, cont profesional, pagină de business, grup de Facebook.
Din motive de spațiu (și timp), prefer să nu scriu totul cu de-amănuntul, dar am grijă să las esența la fiecare rețea de socializare pe care o abordez.
Ce ne interesează la fiecare algoritm? Modul în care va fi afișată postarea.
Până la urmă, scopul principal al unei rețele de Social Media este acela de a ne face cunoscut mesajul la cât mai multă lume. Ideal ar fi să nu apelăm la reclame…
Apropo de scop sau rolul platformelor de Social Media, îți recomand să lecturezi informațiile prezentate pe pagina „Rolul platformelor de Social Media”. Mulțumesc.
Momentan, dintre toate rețelele de socializare, postările de pe Facebook pot să aibă cea mai mare rată de vizibilitate în mod organic. Competitorul numărul 1 este TikTok, dar ajung la el mai târziu…
Cui crezi că îi apare prima dată ce postezi pe Facebook? Prietenilor tăi, corect? La toți? Nu.
Imaginează-ți o postare ca fiind o jucărie cu baterii. Din momentul în care postezi, jucăria începe să consume din baterii.
Ce se-ntâmplă mai departe? Jucăria ajunge pe rând la anumiți prieteni de-ai tăi (să zicem, cei fideli), apoi face niște piruete („țucahare cu ronde-n trei șuruburi”), sare la alți prieteni (poate nu chiar atât de fideli), iar în final se oprește din cauza bateriilor.
Ei bine, mai pe șleau, postarea ajunge în primul rând la persoanele cu care interacționezi cel mai des sau la persoanele care au interacționat cu postările tale cel mai des.
În cât timp ajunge? Timpul este relativ, spunea Einstein. Din ce am observat, o postare pe Facebook are „baterii” aproximativ 48 de ore. Precizare: nu mă refer la reclame pentru că acolo e altă poveste.
Chiar dacă ofer și eu servicii de creare conținut digital pe rețelele de Social Media, nu recomand neapărat să ai postări zilnice pe pagina de Facebook. În primul rând, poate n-ai buget (orice discuție se rezumă la bani, nu?), iar în al doilea rând, pentru că rezultatele nu apar peste noapte nici dacă investești în reclame.
Cum faci ca să dai un „boost” la postare? Imediat după ce postezi, poți să pui în comentarii câteva #hashtaguri (maxim10). Din ce am observat, postarea va fi vizibilă la mai multe persoane, deci se va lărgi aria și nu va mai apărea doar la persoanele fidele…
Dacă ai un grup de Facebook, metoda asta cu scrierea câtorva #hahstaguri în comentarii (un #hashtag per comentariu) va fi de bun augur.
E bine să știi faptul că orice rețea de Social Media are un panou principal, adică un loc unde apar postările în mod aleatoriu. Din moment ce postezi pe un grup, postarea respectivă apare tot în panoul principal. Să nu crezi că o persoană care s-a înscris în grupul tău va intra zilnic pe grup doar pentru a-ți vedea postările. Nicidecum! Le va vedea doar din panoul principal. Bine-ar fi să le vadă…
Mulți oameni care au pagini de business se tem că postările lor nu sunt văzute. Cine e de vină? Algoritmul? Nu. Nu mai căuta vina și fii atent la ce scriu!
Cu cât o postare este mai captivantă și relevantă, cu atât mai mult va fi apreciată. E logic? Da. Dacă o postare este apreciată sau dacă are comentarii, atunci postarea va fi propulsată și va deveni vizibilă la mai multe persoane.
De exemplu, dacă postez pe pagina mea de business o chestie interesantă, orice persoană care va aprecia postarea sau care va lăsa un comentariu mă va ajuta. Nu doar că mă ajută la credibilitate sau ca încurajare, ci și la vizibilitate.
Hai să fiu mai explicit. Dacă Maria dă like la postarea mea, atunci Ioana (prietena cea mai bună a Mariei) va vedea postarea doar pentru că o urmărește pe Maria.
În felul acesta, postarea mea ajunge la persoane pe care nu le cunosc, dar sunt cunoscute de persoanele pe care le cunosc. E ca la COVID, când dintr-un infectat se infectează alți trei și se răspândește exponențial.
Dacă Mihai lasă un comentariu la postarea mea, atunci prietenii lui cei mai buni (Mirel, Mircea și Mihnea) vor vedea și ei la rândul lor postarea doar prin simplul fapt că prietenul lor cel mai bun a interacționat cu postarea… Ce zici de puterea asta exponențială?
Te interesează foarte mult să ai postări apreciate de public sau vrei să postezi pentru tine? Nu căuta să fii pe plac lumii! Caută să postezi conținut relevant și interesant, nu bazaconii!
Deci cum funcționează algoritmul Facebook? Într-un mod exponențial, postarea ta se răspândește mai întâi celor care interacționează des cu postările tale, apoi prietenilor acestora, iar înainte să se termine „bateriile” (adică să mai fie propulsată), apare și altor persoane cu care interacționezi rar (spre deloc).
Ca un mic calcul, dacă o postare ajunge la 100 de persoane, e bine dacă primești 10 like-uri. Pentru ca o postare să primească multe aprecieri, trebuie să fie WOW sau să facă scandal. Se știe că scandalul e combustibilul de bază dacă vrei să ajungi la cât mai multă lume pe internet.
Algoritmul Instagram
Instagram e sora lui Facebook sau ceva neam mai apropiat…
Pe Instagram nu ai prieteni, ci urmăritori, exact cum ai pe Facebook la paginile de business și pe conturile profesionale.
Traficul organic se „întâmplă” mai greu pe Instagram decât pe Facebook. Dintre toate rețelele de Social Media, Facebook e cel mai bun când vine vorba de trafic organic (sau TikTok, depinde de certurile între guverne).
Postările de pe Instagram ajung la persoanele care te urmăresc (nu la toate), dar și la persoanele care urmăresc în mod activ urmăritorii tăi care-ți apreciază postările. Practic, algoritmul acesta seamănă cu cel de la Facebook.
În plus, ajung și la persoane care intereacționează des cu tipuri de postări pe care le publici. Asta se face în mod special la clipurile scurte, numite „reels”. Un ajutor este dat și de #hashtagurile postării, dar contează mai mult conținutul clipului și textul postării.
Partea mai nasoală la Instagram este că nu poți crește în mod organic. Hai să nu zic că nu se poate, ci doar că este foarte greu spre imposibil. E mai bine așa? Bun…
Poate ai observat că atunci când vizitezi un profil de Instagram, în antet, sub detaliile profilului, apar anumite conturi de Instagram ca recomandări (cele noi au eticheta „NEW”).
Ei bine, acele profiluri sunt de cele mai multe ori persoane din apropierea ta (zona ta, în funcție de locație) sau recomandări ale unor conturi de superstaruri (vedete precum Cristiano Ronaldo, Messi, Simona Halep etc.).
N-am precizat la Facebook, dar scriu acum la Instagram că postările conturilor cu bifă (albastră) au prioritate și sunt propulsate un pic mai mult decât ale conturilor normale (fără bifă). Vrei un cont cu bifă? Trebuie să plătești un abonament lunar. Merită? Și da, și nu.
Instagram merge foarte bine dacă investești în reclame, altfel e doar „apă de ploaie”.
Dacă ai un business și vrei vizibilitate, îți recomand să îți stabilești un buget de reclame săptămânal (sau lunar, dar să rulezi minim 2 reclame).
Atenție: nu iau în calcul tipurile de postări! E drept că postările tip video au cel mai mare impact, dar nu-ți investi tot timpul creând clipuri!
Cât țin „bateriile” unei postări pe Instagram? Recent am observat că pe Instagram sunt „înviate” anumite postări mai vechi. Astfel, o postare nu apare urmăritorilor doar în cele 48 de ore, ci chiar și după câteva luni. E un pic ciudat ca postările din iulie să apară în octombrie, dar mai bine așa decât niciodată…
Spre deosebire de Facebook, pe Instagram ai două locuri în care să vezi postările altora: panoul principal sau „Home” (iconița cu acea căsuță) și panoul de unde poți să cauți alte conturi (iconița cu acea lupă).
Pe panoul principal vezi postările urmăritorilor tăi, iar pe celălalt panou vezi postările recomandate în funcție de interesul tău sau în funcție de aprecierile oferite de către urmăritorii tăi.
De unde știe Instagram care este interesul tău? Dacă dai „scroll” ca-n sacul de box, iar la un moment dat te oprești 3 secunde să vezi o parte dintr-un clip, atunci robotul (sau algoritmul) ține minte că ai stat 3 secunde să vezi ce gol a dat Messi și vei primi ulterior, ca recomandări, clipuri cu Messi.
Sau pur și simplu, dacă ai dat inimă („ador”) la o postare cu bormașini, vei primi („cadou”) postări cu bormașini atât la „Home” cât și la „Lupă”. Ce zici? Algoritmii sunt un pic anapoda, dar destul de fideli.
Așadar, cum funcționează algoritmul Instagram? Are „baterii” care-și revin după un timp și propulsează postările vechi, se comportă asemănător cu cel de la Facebook (poți lăsa #hashtaguri în comentarii fără nicio problemă) și pulsul postării se ia întotdeauna de la urmăritori (dacă primești aprecieri verifici dacă postările sunt pe placul lor sau nu).
Merită să specific faptul că pe Facebook și Instagram, postările cu tine (fața ta) au cel mai mare impact? Rețele de Social Media mai „aproape de oameni”, precum Facebook și Instagram, nu mai există… Acolo sunt prietenii sau persoanele care te cunosc cel mai bine…
O mică precizare: ai grijă la conturile false de pe Instagram care-ți apar la „story-uri”! Sunt tot felul de conturi false („mânate” de roboți), care au tot felul de site-uri obscure la profil. Dacă vrei să ai un telefon funcțional, nu apăsa pe acele linkuri! Ai antivirus? „HaHaHa!” Nu râd eu, ci ei…
Algoritmul TikTok
TikTok e o mizerie! Nu zic că Facebook sau Instagram sunt foarte curate, dar n-am întâlnit o rețea de socializare mai infectă decât TikTok.
N-am nimic cu „prietenii” mei chinezi, le știu filozofia și ticăloșia, dar cei de la TikTok sunt niște mincinoși fără scrupule.
Algoritmul de pe TikTok e fals! Orice rețea de socializare fentează la numere, dar TikTok e „bombă”. Dacă ai folosit TikTok, probabil că ai observat cum cresc vizualizările la clipurile de pe TikTok imediat după ce postezi un clip.
După ce postezi un clip, numărul de vizualizări crește precum curge apa de la robinet (mult și degeaba… glumesc…).
Îmi place să văd 200, 500, 900 de vizualizări adunate în 2 ore, dar problema e că numărul nu se mai schimbă nici după 2 săptămâni. Dacă lumea nu interacționează cu postarea ta în primele ore, clipul respectiv devine legendă și merge în abis…
Ca să crești pe TikTok ai nevoie ori de reclame, ori de puterea comunității, nicidecum de postări relevante, captivante sau interesante. Bine, ai nevoie și de postări #RICH (Relevante, Interesante, Captivante, Halucinante).
Cea mai depravată rețea de Social Media e TikTok. Poate zici că am ceva cu ei (chinezii). N-am nimic.
TikTok ar trebui declarată principala platformă de socializare care scade IQ-ul omului. De ce crezi că toate studiile spun că e mai bine să citești decât să privești un clip? Nu degeaba… Pe TikTok ai doar clipuri și nu orice fel de clipuri…
M-am uitat mai demult la niște clipuri pe TikTok ca să văd ce înseamnă expresia „tap-tap”.
De ce zice lumea „tap-tap” când face live pe TikTok? Am văzut clipuri cu o domnișoară (nu mai știu cum o cheamă, dar era blondă din toate punctele de vedere), care făcea tot felul de provocări pentru a încuraja lumea să dea „tap-tap” (adică să apese pe ecran) și să câștige duelul.
Ce vezi pe Facebook sau pe YouTube sunt „pistol cu apă” pe lângă ce vezi pe TikTok. Dacă o domnișoară se comportă așa pe o rețea de socializare, atunci n-am nicio remușcare dacă TikTok s-ar închide ieri.
Vrei faimă? Măcar de ai fi faimos că te „maimuțărești” pe TikTok, dar în afară de rușine nu știu ce poți să atragi… Pur și simplu, algoritmul TikTok este unul al rușinii.
Dacă bagi bani în reclame, atunci clipurile sunt „aruncate” în față, dar arată destul de urât, chiar mai urât decât reclamele de la aplicațiile de mobil.
În concluzie, algoritmul de pe TikTok este unul al rușinii și al minciunii. N-are rost să mai scriu nimic aici. Meniul de la subsol seamănă cu cel de pe Instagram, dar nu mă pun acum să-ți scriu la ce se pricep chinezii cel mai bine (la copiat!).
Hai să zic și ceva de bine. În tot răul se găsește și ceva bun… Pe TikTok poți să ajungi viral foarte ușor. De exemplu, sunt o grămadă de oameni simpli, harnici, care lucrează în construcții și postează tot felul de clipuri interesante pentru orice om.
Aici e cheia succesului la TikTok: publicul țintă este toată lumea.
Algoritmul YouTube
De vreo 2 ani, YouTube prinde foarte bine cu acele clipuri scurte, numite „shorts”.
YouTube e mai mult pentru conținut interesant atât ca imagine (clip), cât și audio (muzică și podcast).
Algoritmul YouTube se comportă la fel ca pe orice rețea de socializare, în sensul că ai nevoie de like-uri și comentarii pentru a avea clipul cât mai scos de la naftalină.
Nu prea e relevantă faza cu abonații, iar partea cu notificările (să „aprinzi” clopoțelul) poate fi enervantă. Tu știi cel mai bine dacă vrei să fii notificat când a apărut un nou podcast sau un nou clip. Eu nu prefer să primesc notificări…
Merită să investești în YouTube? Merită să fii pe orice platformă, inclusiv pe TikTok (chiar dacă e spurcată și nu va fi niciodată curată).
Atenție la cumpărarea de abonați! Nu cumpăra abonați pe YouTube și nici urmăritori pe Instagram! De TikTok nu mai zic nimic, deși nu sunt împotriva chinezilor. Dumnezeu ne-a făcut loc la fiecare.
Cum e cu traficul organic pe YouTube? Algoritmul este surprinzător.
E drept că lumea vine în mod organic fără să faci promovare, dar acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.
Poți să spui că e ca la TikTok, numai că „bateriile” pe YouTube țin luni de zile, chiar ani. Se întâmplă să primești ca recomandări clipuri de acum 5 sau 10 ani. Ce zici? Tare, nu? Algoritmul e mai „special”.
Dacă te uiți la Hannah Montana, vei primi recomandări cu Miley Cyrus. Dacă te uiți la Superliga (României), cel mai probabil vei primi ca recomandări clipuri din Champions League, să te „speli” un pic pe ochi.
Algoritmul cu recomandările este la fel pe orice platformă de socializare. Cu cât urmărești un subiect (sau un canal) anume, cu atât mai mult vei fi „bombardat” cu astfel de clipuri asemănătoare.
Algoritmul LinkedIn
LinkedIn este o rețea de socializare mai mult pentru profesioniști sau de business. În fine, doar pare a fi pentru că în realitate este o combinație de BestJobs și Facebook.
Pe LinkedIn nu ai prieteni, ci doar conexiuni, care sunt transformate în urmăritori. Fie vorba între noi, păstrează-ți prietenii din viața reală! E mare lucru să ai prieteni adevărați!
Algoritmul pe LinkedIn este destul ciudat. De ce? Rămâne ideea ca fiecare postare să apară conexiunilor fidele, dar în plus, există doamnele și domnișoarele de la HR care caută oameni…
Nu cred și probabil că nu le-a venit să creadă nici lor, dar nu cred că există o altă rețea de socializare unde se refuză doamnele și domnișoarele. Se refuză profesional. Dacă ai loc de muncă, mi se pare corect să refuzi. La fel ca în viața reală… Dacă ai iubită sau soție, atunci e normal să refuzi orice doamnă și domnișoară. Asta înseamnă să dai dovadă de loialitate și caracter.
LinkedIn nu prea dă dovadă de loialitate și caracter. Au acel LinkedIn Premium, care-ți oferă anumite avantaje. Unul dintre avantaje este că poți să vezi profilul altei persoane fără ca aceasta să vadă că tu i-ai vizitat profilul.
În fine, chestii de copii mici. Mie mi-a plăcut că am avut acces la anumite cursuri și am învățat câte ceva, în rest, beneficiile au fost „apă de ploaie”.
Creșterea pe LinkedIn o faci doar manual, adică să trimiți cereri de prietenie (sau de conectare) altor persoane. De obicei, lumea dă accept și dacă nu te cunoaște. Nu-i rău să faci un pic de „networking” din când în când.
Poți încerca varianta asta și pe Facebook sau pe Instagram. Ai grijă ca pe Facebook să nu dai la prea multe persoane cereri de prietenie!
La un moment dat, Facebook te va atenționa dacă trimiți cereri de prietenie la persoanele cu care n-ai niciun prieten în comun.
Pe Instagram era o modă de a da „follow” și de a aștepta să primești „follow back”. Mentalitatea de pe Instagram e să ai mai mulți urmăritori decât numărul conturilor pe care le urmărești. Șmecherașii (sau șmecherașele) dădeau rapid „unfollow” în momentul în care le dădeai „follow back”. În fine, copilării…
Există și grupuri pe LinkedIn, dar vizibilitatea postărilor de acolo este destul de redusă.
Algoritmul LinkedIn e făcut în așa fel încât să nu crești niciodată organic (adică natural), ci doar manual.
Algoritmul Twitter
Twitter (sau X) este rețeaua de socializare în care e imposibil să crești organic! Fă-ți cont pe Twitter (hai să nu-i zic X), poți să pui 1000 de postări (cu tot cu #hashtaguri) și așteaptă… Îți albește barba până apare postarea ta cuiva.
Pe Twitter ori ai urmăritori, ori ești o persoană publică (și prin urmare ai N urmăritori). Dintre toate rețelele de Social Media, Twitter e cea mai neprietenoasă cu persoanele care creează conținut digital. Mă refer la conturile noi, nu la vedete, care au o grămadă de facilități datorită numărului mare de urmăritori pe care-l acumulează.
Bineînțeles că poți să faci rost de acea bifă și să fii „mare și tare”, dar algoritmul este făcut strict per urmăritori (apoi din urmăritor sare postarea la urmăritorii urmăritorilor, exact ca la Facebook, Instagram etc.).
Poate că ți-ai dat deja seama de faptul că algoritmul rețelelor de socializare este precum persoanele din agenda ta de telefon, adică, din 100 de contacte, vorbești des cu 4-5, iar celelalte sunt acolo doar de formă (sau la nevoie).
La urma urmei, platformele de Social Media nu sunt ale tale, deci n-ar trebui să te superi dacă nu ai succes cu ele…
Te deranjează că n-ai interacțiune la postările de pe conturile/paginile tale? Ești copil mic? Nu te obligă nimeni să creezi conținut digital și nici să ai conturi pe platformele respective. De aici trebuie să pornești: de la maturitate!
Mă ocup și eu de creare de conținut pe rețelele de Social Media, dar știind cum funcționează platformele respective, n-am parte de necazuri când postările nu sunt apreciate.
Postările de pe rețelele de socializare sunt mai mult pe bază de consum, fapt care le face pe majoritatea să fie irelevante.
Imaginează-ți că stai relaxat și mănânci semințe. Ai o pungă mare. Care sămânță este cea mai importantă? Ai mâncat deja 100, crezi că poți alege care a fost mai relevantă? Greu de spus… Probabil ții minte că 2 dintre ele au fost amare.
Algoritmul rețelelor de Social Media se bazează în principiu pe comportament, urmăritori, interacțiune și timp. Dacă vrei să dai like la postările tale sau să-ți pui prietenii să comenteze, e treaba ta. Furi startul, tulburi apa, dar nu înseamnă că vei avea succes.
Trebuie să înțelegi că fundația rețelelor de socializare este psihologia. De fapt, chiar și informatica are la bază psihologia, nu doar logica.
Știi cum se numea cibernetica înainte? „Psihologia consonantistă”. Îți recomand articolul „Minutul de cultură: psihologia consonantistă sau cibernetica”.
BONUS: algoritmul SEO
Probabil că am scris suficient de mult până acum și nu merită să introduc un bonus, dar încerc să fiu cât mai scurt. Apropo, mulțumesc că ai citit până aici! Eroii merită apreciați!
Când vine vorba de SEO, trebuie să știi că și acolo este un algoritm. Nu vrea să intru în detalii, dar vreau să-ți las un exemplu.
Dacă ești din Arad și cauți „frigidere”, în topul căutărilor vei găsi site-urile magazinelor din Arad care vând frigidere. De ce? Pentru că algoritmul se bazează mai întâi pe locația ta.
Dacă ești din București și cauți „piese auto”, atunci e normal să nu primești site-uri care vând piese auto din Arad, corect? Până vii la Arad se schimbă anotimpurile. Glumesc…
Nu mai scriu că este important ca site-ul tău să fie optimizat complet din punct de vedere SEO. Am N articole pe tema asta la categoria #SEO.
Cel mai interesant și mai simplu algoritm mi se pare cel pentru SEO. Traficul organic se face mai ușor, iar oamenii care intră pe site au un interes mare să achiziționeze de la tine.
Este o diferență uriașă între persoana care dă click pe profilul tău de Facebook pentru a vedea cine ești și persoana care dă click pe linkul unui articol de-al tău pentru a citi ce ai scris (sau pentru a se interesa de produsele sau serviciile tale). Unul se poate numi „fan”, iar celălalt „client”.
Am scris destul, nu-i așa? Dacă ai nevoie de vreunul din serviciile mele, te rog să vizitezi pagina „Servicii” și să-mi spui te rog ce ai ales.
Ai nevoie de lămuriri? Nu ești de-acord cu ce am scris la unul dintre algoritmii prezentați? Ți se pare că-s prea dur când vine vorba de TikTok? Te invit să lași un comentariu și putem discuta la nesfârșit… O părere se schimbă cu o părere mai bună, dar o convingere e de neclintit!
Hai cu algoritmul! Pardon, hai să ne continuăm treaba! Algoritmul e pe „barba” lui.
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
✍ Horja Robert Emanuel
CEO & Director HRE CONSULTANT S.R.L.
WhatsApp 075 041 7794